روزشمار تاریخ انقلاب اسلامی اردبیل از فروردین سال ۵۷ تا حماسه ۲۳ بهمن اردبیل و شهادت رسول خلیلآبادی بخشی از تاریخ ماندگار این استان همیشه در صفحه تاریخ ما میدرخشد.
ساوالان خبر؛ روزشمار تاریخ انقلاب اسلامی اردبیل از فروردین سال ۵۷ تا حماسه ۲۳ بهمن اردبیل و شهادت رسول خلیلآبادی بخشی از تاریخ ماندگار این استان همیشه در صفحه تاریخ ما میدرخشد.
به گزارش ساوالان خبر، روزشمار تاریخ انقلاب اسلامی اردبیل از فروردین سال ۵۷ تا حماسه ۲۳ بهمن اردبیل و شهادت رسول خلیلآبادی بخشی از تاریخ ماندگار این استان همیشه در صفحه تاریخ ما میدرخشد.
پنجشنبه ۱۰ فروردین ماه سال ۵۷
در پی فرارسیدن چهلم شهدای ۲۹ بهمن تبریز در سال ۵۶، بازار اردبیل تعطیل شد و از بلندگوهای مسجدهای میرزا علیاکبر و حاج میر صالح، تلاوت قرآن پخش شد. علیرغم تلاش ساواک و مأموران شهربانی در جلوگیری از برپایی مجلس یادبود شهدای ۲۹ بهمن تبریز، مردم در مسجد میرزا علیاکبر جمع شدند. روز پس از نوحهخوانی، آیتالله مروج بالای منبر رفت و از شهدای قم و تبریز سخنرانی کرد. در این روز اصغر مرادی دانشجوی اردبیلی دانشگاه قزوین، در یزد به شهادت رسید.
دوشنبه ۱۴ فروردین ۵۷
آیتالله سائلی در مسجد حاج میر صالح به منبر رفت و ضمن تفسیر قرآن، از حضرت امام خمینی(ره) و مبارزه ارتش علیه حکومت پهلوی یاد کرد و مردم را نسبت به ظلم و ستم شاه آگاه کرد.
۱۹ اردیبهشت ۵۷
مردم اردبیل در پی عزای عمومی از سوی آیات عظام گلپایگانی، مرعشی نجفی و شریعتمداری، در سوگ چهلم شهدای اهواز، یزد و جهرم، در مسجد میرزا علیاکبر جمع شدند. آیتالله سید غنی اردبیلی از شاگردان امام خمینی(ره) بالای منبر رفت و اعلامیه مراجع قم را قرائت کرد. در ادامه یکی از نوحهخوانان شعرخوانی کرد. عصر این روز، مردم دوباره در مسجد میرزا علیاکبر جمع شدند. این بار آیتالله مسائلی روی منبر رفت و علیه سرمایهداری و هیئت حاکمه سخنرانی کرد.
ایوب معادی دانشجوی ۲۲ ساله اردبیلی دانشگاه بابلسر، پس از دستگیری به شهربانی بابلسر منتقل شد و بر اثر ضربان وارده و شکنجه به شهادت رسید. ساواک و شهربانی بابلسر اعلام کرد معادی بر اثر سکته قلبی از دنیا رفته است.
۲۴ خرداد ۵۷
آیتالله مسائلی در اردبیل بر جنازه شهید نماز خواندند و شهید معادی در قبرستان علیآباد به خاک سپرده شد.
۳۰ تیرماه ۵۷
حضرت امام خمینی(ره) طی اعلامیهای از مردم خواست در نیمه شعبان از برگزاری جشن خودداری کنند. مردم در مسجد میرزا علیاکبر جمع میشوند. دکتر محمد مهدی کرانی از استادان دانشگاه تبریز سخنرانی میکند و بعد از او آیتالله مروج بالای منبر رفت.
دوشنبه ۱۴ فروردین ۵۷ |
آیتالله سائلی در مسجد حاج میر صالح به منبر رفت و ضمن تفسیر قرآن، از حضرت امام خمینی(ره) و مبارزه ارتش علیه حکومت پهلوی یاد کرد و مردم را نسبت به ظلم و ستم شاه آگاه ساخت |
۱۴ مرداد ۵۷
ساواک و شهربانی از برگزاری مراسم چهلم شهید ایوب معادی در مساجد جلوگیری و روحانیون و مردم را تهدید کرد ولی یکی از بستگان شهید مراسم را با حضور مردم انقلابی، آیتالله مروج و آیتالله مسائلی در منزل خود برگزار کرد. در این روز بازار اردبیل تعطیل بود.
۱۸ مرداد ۵۷
حجتالاسلام حسنزاده با نام مستعار حسین حسینپور و به دعوت آیتالله مروج و آیتالله مسائلی، از قم به اردبیل آمد تا با شروع ماه مبارک رمضان در مسجد میرزا علیاکبر برای مردم سخنرانی کند. ماه رمضان از ۱۵ مرداد شروع شده بود و حجتالاسلام حسنزاده از ۱۸ مرداد روی منبر رفت و با سخنانی افشاگرانه و شدیدالحن، علیه شاه و حکومت پهلوی، صحبت کرد. سه روز بعد، ساواک او را در منزل آیتالله مروج دستگیر کرد و به تبریز منتقل کرد.
۲۱ مرداد ۵۷
در تجمع عده زیادی از مردم در مسجد میرزا علیاکبر، حجتالاسلام سیدعلیاکبر اجاق نژاد بالای منبر رفته، با اشاره به دستگیری حجتالاسلام حسنزاده، ضمن سخنرانی از مردم، بازاریان، روحانیون و دانشجویان انقلابی برای همراهی با انقلاب تشکر کرد.
۹ شهریور۵۷
نهم شهریور ۱۳۵۷ مصادف بود با بیست و ششمین روز از ماه رمضان. در این روز بهروز یحیوی در جمع مردمی که پس از سخنرانی آیت الله مروج از مسجد میرزا علیاکبر خارج شده بودند، حضور داشت. مردم شعارگویان به سمت عالی قاپو میرفتند که با شلیک مأموران شهربانی، یحیوی به شهادت رسید.
۲۳ شهریور ۵۷
در این روز آیتالله مسائلی دستگیر و تحویل دادسرای نظامی تبریز شد. ساواک بارها به وی تذکر داده بود ولی وی در سخنرانی ۱۲ شهریور مصادف با عید فطر گفته بود وسایل شخصیاش را آماده کرده تا هر وقت او را دستگیر کردند، آماده باشد.
۱۷ مهر ۵۷
بر اثر راهنمایی، ارشاد و سخنرانیهای روحانیون، مدارس اردبیل به حالت نیمه تعطیل درآمد و دانش آموزان مدارس در کنار تعدادی از معلمهای خود، اولین تظاهرات دانشآموزی را در خیابانهای اردبیل به راه انداختند.
۱۸ مهر ۵۷
مراسم گرامیداشت چهلم شهید بهروز یحیوی با حضور مردم از ساعت ۱۵ در مسجد پیرزرگر و با سخنرانی حجتالاسلام فرخی برگزار شد. پس از سخنرانی ایشان، مردم پلاکارد به دست و شعارگویان به طرف قبرستان بهشت فاطمه به را ه افتادند و با حضور آیتالله مسائلی و آیتالله مروج، برسر قبر شهید یحیوی فاتحه خواندند.
۲۱ مرداد ۵۷ |
در تجمع عده زیادی از مردم در مسجد میرزا علیاکبر، حجتالاسلام سیدعلیاکبر اجاق نژاد بالای منبر رفته، با اشاره به دستگیری حجتالاسلام حسنزاده، ضمن سخنرانی از مردم، بازاریان، روحانیون و دانشجویان انقلابی برای همراهی با انقلاب تشکر کرد |
۲ آبان۵۷
آیتالله مروج و آیتالله مسائلی، روز چهار آبان، سالروز تولد محمد شاه پهلوی را عزای ملی اعلام کردند. روز سوم آبان، بازار اردبیل به استثنای چند مغازه نانوایی، قصابی و خواروبار فروشی، بسته بود. روز چهارم آبان تظاهرات پراکندهای در خیابانهای شهر صورت میگیرد.
۹ آبان ۵۷
تظاهرات مردم در خیابانها با قرائت بیانیه توسط آیتالله مسائلی پایان یافت.
دوشنبه ۲۲ آبان ۵۷
در بیانیه آمده بود حکومت پهلوی ضمن اجرای قانون اساسی، آزادی زندانیان سیاسی و روحانی، باید زمینه مراجعت حضرت امام(ره) را فراهم کند.
۲۶ آبان ۵۷
فرهنگیان اردبیل بیانهای ۱۰ مادهای را تنظیم و امضا کرده و آن را به آموزش و پرورش ارسال و اعلام کردند اگر به خواستههای آنان ترتیب اثر داده نشود، به اعتصاب خود ادامه خواهند داد.
۷آذر۵۷
مردم پس از سخنرانی آیتالله مروج از مسجد میرزا علیاکبر خارج شدند که با نیروهای شهربانی مواجه شدند. بر اثر تیراندازی و باتوم مأموران، آیتاالله مروج مجروح شد. آیتالله مروج به بیمارستان شیر و خورشید (فاطمی) منتقل شده در آنجا بستری شد. روز بعد، فرماندار و رئیس شهربانی برای خاموشی خشم مردم، در بیمارستان به ملاقات آیتالله مروج میروند و قول پیگیری حادثه را میدهند.
۱۹آذر ۵۷
مراسم طشتگذاری در مسجد جامع و با حضور محلات ششگانه اردبیل آغاز میشود. محمد باقر تمدنی ضمن نوحهخوانی شعری ضدحکومتی از استاد انور خواند و پس از آنان جوانان انقلابی که سرود (خمینی ای امام)) را از قبل آماده کرده بودند، خواندند. مأموران ساواک و شهربانی مسجد را محاصره کرده بودند.
سه شنبه ۲۸ آذر ۵۷
مردم در تاسوعای حسینی به خیابانها ریخته و عزاداری میکردند. جمعیت آنقدر زیاد بود که عوامل ساواک و مأموران شهربانی قدرت مقابله و حضور در صحنه را نداشتند. مردم جلوی میدان ساعت جمع شده و با پلاکاردهای (برادر ارتشی چرا برادر کشی) و (نهضت ما حسینه، رهبر ما خمینه) در خیابانها به راه افتاده، مقابل مسجد میرزا علیاکبر بیانیهای ۱۴ مادهای قرائت کرده، متفرق شدند.
۹ دی ۵۷
در پی اطلاع از هجوم نیروهای نظامی مشهد به بیمارستان این شهر، جامعه پزشکان و پرستاران اردبیل با روپوشهای سفید در خیابانهای شهر به حرکت در آمده خواستار حفظ حریم بیمارستان شدند.
۱۷ دی ۵۷
همزمان با نخستوزیری و روی کار آمدن شاپور بختیار، نیروهای نظامی، ژاندارمری، ارتش، ساواک و طرفداران چماق به دست شاه با همراهی رسول و دارودسته انجمن میهنپرستان به خیابانهای اردبیل ریخته به سرکوب مردم انقلابی و تخریب مغازهها و خانههای مردم پرداختند. در این روز بخش علی اعیادی، نورالدین جهانجویی، کریم احمدی و احد سامع مجندق به شهادت رسیدند. ۵۸ نفر زخمی شدند که ۱۸ نفرشان از مأموران دولتی بودند.
۱۸ دیماه۵۷
هفتمین روز شهدای اردبیل (شهدای ۹ دی) با تظاهرات و تجمع مردم در خیابان شاهپور (قیام) با شعار (بختیار، بختیار، نوکر بیاختیار) ادامه یافت. کارکنان دادگستری هم در اعتراض به کشتار مردم به اعتصاب دو روزه دست زدند.
۲۷ دیماه ۵۷ |
مردم در میدان مجسمه مورد حمله چماقداران قرار گرفتند و ارتش تراکتور اهالی روستا را توقیف و به پادگان منتقل کردند |
۲۰ دیماه ۵۷
مردم روستای (ینارق) در همراهی با انقلاب و مردم تظاهرات کردند. مأموران پاسگاه ژاندارمری به طرف آنان شلیک کردند و دختری بهنام نازیلا سید رحیمی و زنی حامله بهنام ملک منظر واحدی، شهید شدند. ۳نفر دیگر هم شهید شدند و زخمیها به بیمارستان شیر و خورشید منتقل شدند.
۲۳ دیماه ۵۷
کارکنان رادیو و تلویزیون اردبیل با صدور بیانیهای ضمن محکوم نمودن کشتار مردم، با اعلام همبستگی کارکنان رادیو و تلویزیون در جهت مبارزه با رژیم پهلوی، دست به اعتصاب زدند.
۲۵ دیماه ۵۷
مجلس ترحیم شهدای ۱۸ دیماه روستای ینارق در مسجد میرزاعلیاکبر برگزار شد. مردم در مسیر تظاهرات خود علیه رژیم شعار داده و ایران را در خیابانهای پهلوی آتش زدند. تظاهر کنندگان در میدان مجسمه (شریعتی) قصد پایین آوردن مجسمه شاه را داشتند که با شلیک تیر هوایی و گاز اشکآور چند نفر مجروح شدند. درگیری تا ساعت ۸ شب ادامه داشت.
۲۶ دی ماه ۵۷
اهالی روستای شام اسبی و روستاهای اطراف، با اعلام همبستگی و پیروی از نهضت اسلامی، در حالیکه عکس امام(ره) را حمل میکردند، سوار بر تراکتور به اردبیل آمده، در خیابانهای شهر راهپیمایی کردند.
۲۷ دیماه ۵۷
مردم در میدان مجسمه مورد حمله چماقداران قرار گرفتند و ارتش تراکتور اهالی روستا را توقیف و به پادگان منتقل کردند.
۲۹ دیماه ۵۷
با اعلام خبر فرار شاه از ایران، مردم، کارکنان ادارات و بانکها به خیابان آمده ابراز خوشحالی کردند. شادی مردم تا پاسی از شب ادامه داشت.
شنبه ۱۴ بهمن۵۷
شواهد حاکی از آن است که ساواک مراکز خود را ترک کرده در پادگان ارتش مستقر میشود. مردم تابلوهای خیابانها را عوض کرده و اسامی جدید را با اسپری روی دیوار مینویسند.
همزمان با اربعین حسینی، دستههای عزادار از جلوی میدان ساعت حرکت کرده و در شهر تظاهرات میکنند. در این روز خبری از نیروهای امنیتی نیست.
با ورود امام(ره) به ایران، مردم روستای شام اسبی در میدان مجسمه(شریعتی) مورد حمله انجمن میهنپرستان قرار میگیرند. شش دستگاه تراکتور روستائیان به آتش کشیده میشود و چند نفری هم زخمی میشوند.
با تعیین مهندس مهدی بازرگان به سمت نخست وزیری دولت موقت، مردم اردبیل در اجتماعی عظیم ضمن اعلام حمایت از نخست وزیری بازرگان، در خیابانهای شهر راهپیمایی میکنند. راهپیمایی با قرائت قطعنامهای توسط ایتالله مسائلی در حمایت از دولت، پایان مییابد.
دوشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۵۷
نیروهای ارتش اردبیل سوار بر تانک و خودروهای نظامی با مردم اعلام همبستگی میکنند اما نیروهای شهربانی مردم را به گلوله بستند. درگیری سه ساعت به طول انجامید و ۲۳ نفر از مأموران نظامی کشته شدند.
انتهای پیام/

با تشکر از سایت ساوالان خبر بخاطر نشر مطالب فوق و به تصویر کشیدن خلاصه ای از انقلاب مقدس اسلامی در سال ۵۷ و حضور مردم ولایتمدار استان در خیابانهای اردبیل
خواهشمندم در باره علمای دینی اردبیل مخصوصا آیت الله مسائلی اردبیلی که پررنگترین نقش رهبری مردم اردبیل رو در اونروها ایشان بر عهده گرفته بودند بیشتر مطالب منتشر کنید